Stredoškolské štipendiá pomáhajú 179 rómskym študentom

04.03.2012 Prešov

Prešov 3. marca (TASR) – Predchádzať výpadku rómskych študentov zo stredoškolského vzdelávania po ukončení povinnej školskej dochádzky a zvyšovanie ich kvalifikácie je hlavným zámerom projektu, vďaka ktorému môžu rómski žiaci zo 49 stredných škôl na Slovensku poberať stredoškolské štipendium.
Pilotný projekt realizuje Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS) v spolupráci s Rómskym vzdelávacím fondom a s podporou Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Celková suma, ktorú môžu rozdeliť na štipendiá v tomto školskom roku, predstavuje 56.000 eur.
"V projekte je zapojených 179 štipendistov, ktorí poberajú 45 eur mesačne po dobu desiatich mesiacov. Samozrejme jeho vyplácanie závisí od výsledkov týchto študentov v každom štvrťroku," povedala Erika Godlová z Regionálnej kancelárie NOS v Prešove. Kritériom na pridelenie štipendia bol prospech, dochádzka do školy a sociálna situácia rodín žiadateľov.
"Vďaka tejto pomoci môžu školu doštudovať aj deti z rodín v stave hmotnej núdze. Práve tieto deti často opúšťajú školu najmä z ekonomických dôvodov," doplnila Godlová.
Pripomenula, že nadácia realizuje v úlohe sprostredkovateľa podobnú podporu už od roku 2005 a doterajšie skúsenosti jednoznačne potvrdili, že štipendiá motivujú žiakov, rodičov i školy.
V rámci tohto pilotného projektu je najviac, celkom 66, štipendistov na školách v Prešovskom kraji, v Košickom kraji je 49 a v Banskobystrickom 38. Okrem toho majú žiaci možnosť využiť aj odborné vedenie učiteľmi mimo vyučovacieho procesu – takzvaný mentoring. V rámci projektu bolo vyškolených 36 mentorov prevažne z radov učiteľov.
"Úlohou mentora je napomáhať študentovi v jeho komunikácii v škole, zlepšovať jeho školskú úspešnosť, pomáhať mu tvoriť učebné plány a pomáhať v komunikácii medzi školou a rodinou," zdôraznila Godlová.
Dodala, že každý mentor má svoju skupinku, pričom jej aktivít sa povinne zúčastňuje štipendista, ale môžu sa do nich zapájať aj iní žiaci, ktorí napríklad potrebujú doučovanie. Momentálne sa mentori na školách venujú viac ako 250 žiakom.
Podľa Godlovej spomínaná podpora v tomto roku je poskytovaná študentom 2.-4. ročníkov maturitných odborov a je medzi nimi pomerne veľa gymnazistov.
 

Vyberte región